Witaminy na nerwy i stres – co należy suplementować, żeby uspokoić układ nerwowy?

Witaminy obniżające stres

Stres jest rozumiany jako stan nadmiernego napięcia nerwowego, który może być wywołany rozmaitymi czynnikami. Niejednokrotnie problem tkwi po stronie codziennej diety. Czy niedobór witamin może potęgować stres i nieprawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego? O które witaminy należy zadbać w pierwszej kolejności?

Nerwy i stres a witaminy

 

Witaminy z definicji są substancjami niezbędnymi dla organizmu człowieka, a ich niedostatek jest dość szybko zauważalny i odczuwalny. Niedobór witamin stanowi bowiem przyczynę wielu niedogodności, które utrudniają codzienne funkcjonowanie, a nawet i może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych schorzeń. Dlatego też codzienna dieta powinna być zróżnicowana i bazować na zdrowych, pełnowartościowych produktach. Niestety poziom przyswajalności witamin, podobnie zresztą jak i innych składników, jest ograniczony. W rezultacie zaledwie część zawartych składników aktywnych zostaje dostarczona organizmowi. Z pomocą przychodzą wówczas suplementy diety, które są źródłem cennych witamin o wysokiej biodostępności.

Witaminy z grupy B

 

Rozdrażnienie, niepokój, problemy z koncentracją czy utrzymujące się uczucie zmęczenia psychofizycznego to bardzo częste następstwa długotrwałego oddziaływania stresu. Jest to najczęściej rezultatem nieprawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i niewłaściwego metabolizmu energetycznego. Obie te kwestie są regulowane przez witaminy z grupy B. Substancje jak biotyna, kwas pantotenowy (B5), niacyna, ryboflawina, tiamina, pirydoksyna (B6) i kobalamina (B12) mają nierozerwalny związek z pracą układu nerwowego, redukcją uczucia zmęczenia i zachowaniem optymalnych czynności psychologicznych. Dlatego w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę właśnie na te witaminy.

Warto te wspomnieć o witaminach B6, która odgrywa ważną rolę w kontekście walki ze stresem oksydacyjnym. To właśnie witamina B6 oddziałuje na metabolizm homocysteiny – jednego z wolnych rodników tlenowych, który może potęgować proces starzenia się organizmu, choroby neurodegeneracyjne i powodować upośledzenie pracy układu nerwowego.

Witaminy C i E

 

W temacie wolnych rodników i stresu tlenowego nie można przejść obojętnie wobec witamin C i E. To jedne z najsilniejszych witamin o działaniu antyoksydacyjnym i wykazujących właściwości przeciwutleniające. Obie witaminy odpowiadają za skuteczną ochronę komórek przed rodnikami tlenowymi.

Witamina D

 

Choć witamina D jest kojarzona głównie z zapewnieniem organizmowi mocnych i zdrowych kości, to jednak jej niedobory mogą pośrednio skutkować nadmiernym rozdrażnieniem, nadwrażliwością na bodźce czy problemami ze snem. Dlaczego? Witamina D odpowiada za poprawę przyswajalności wapnia, którego niedobór i ograniczone wchłanianie jest znamienne dla stresu. Niedobór witaminy D będzie dodatkowym problemem dla organizmu i może spotęgować występujące niedogodności. Ponadto witaminie D przypisuje się również pozytywny wpływ na odporność.

Naturalne źródła witamin na stres:

 

  • Witaminy B – strączki, banany, czerwone mięso, podroby, drożdże, orzechy ziemne, słonecznik, szpinak, soja, rzepak, jaja
  • Witamina C – acerola, dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, cytrusy, papryka
  • Witamina E – oliwa z oliwek, migdały, kiełki roślinne, brukselka, brokuły, pomidory,
  • Witamina D – ryby morskie, żółtka jaj, sery, mleko – jednak najlepszym źródłem jest ekspozycja ciała na promieniowanie słoneczne, gdyż jej synteza zachodzi w skórze, co pozwala pokryć sporą ilość jej dziennego zapotrzebowania

 

Bibliografia:

  1. Borges-Vieira JG., Cardoso CKS. „Efficacy of B-vitamins and vitamin D therapy in improving depressive and anxiety disorders: a systematic review of randomized controlled trials.” Nutritonal Neuroscience 2022: 1-21.
  2. Mahdavir B., et al. „Dietary intake of B vitamins and their association with depression, anxiety, and stress symptoms: A cross-sectional, population-based survey.” Journal of Affective Disorders 2021, 288: 92-98.
  3. Maćkowiak K., Torliński L. „Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka.” Nowiny Lekarskie 2007, 76(4): 349-356.